Historie


De M.C. Vol Gas is opgericht op 10 juli 1964. Deze oprichting kwam tot stand in de huiskamer van Dirk van de Berg wonende aan de Kampvelderweg 1 in Ermelo. Ook hierbij aanwezig waren Bert van Panhuis, Cock Andreae, Henk Borsboom, Jan Mazier en Herman Posthouwer. Dirk van de Berg, door vele ome Dirk genoemd, was de eerste voorzitter, Bert van Panhuis de eerste secretaris en Cock Andreae de eerste penningmeester.Dat er een club werd opgericht kwam niet zomaar uit de lucht vallen, want er werden al jaren lang wedstrijden georganiseerd. We zijn in het bezit van een programma boekje waarin we een aankondiging lezen van Nationale grasbaanraces gehouden op
zaterdag 22 augustus 1959, aan de Oude Bosweg in Ermelo. Aanvang des middags om 15.30 uur. Prijs van dit programma boekje was 25 cent. Dit werd georganiseerd door de grasbaancommissie Ermelo, waarvan ook Dirk van de Berg deel uit maakte. Onder de deelnemers zien wij o.a. ook Dirk en Herman Posthouwer. Dirk had vaak een dubbelrol en was soms starter, deelnemer en afvlagger.Na de oprichting werden de eerste crosswedstrijden georganiseerd op Marabacca en later op kamp Fijnoord. De wedstrijden begonnen na de zomer in september en liepen door tot in maart. Door de pensiongasten kon er zomers niet gecrosst worden op kamp
Fijnoord. Vaak werd dan een crossbaan gezocht verder op langs de Drieerweg, zoals bij het watergat. Dirk van de Berg was slechts een klein half jaar de voorzitter en werd opgevolg door Henk Borsboom.In 1968 zien wij Cees van Steeg als voorzitter, die maar liefst zo’n 35 jaar de voorzitter zou blijven. In 1968 werd ook voor het eerst het circuit De Leemkuil in gebruik genomen. De eerste grote nationale motocross op dit circuit werd gewonnen door de Ermeloer Jan Broekhuis. De club was niet bij de KNMV aangesloten en aangezien sommige leden toch aan de z.g. zwarte wedstrijden van de M.C. Vol Gas wilden meerijden, werd onder een andere naam meegereden.Zo mocht de KNMV-GMB grasbaan kampioen van 1964 350 cc junioren Herman Posthouwer niet meedoen aan deze zwarte wedstrijden.
Herman wilde echter graag meedoen en schreef in onder de naam Valek uit
Tjechie. Zo kennen wij ook de gebroeders Bommel uit Ermelo.
Voorzitter Cees van Steeg moest destijds een en ander uitleggen bij het KNMV-hoofdkantoor in Den Haag. Het zou met een sisser aflopen voor desbetreffende renners, echter Vol Gas moest toen wel lid van de KNMV worden.De eerste wedstrijd onder KNMV-vlag werd verreden in 1969 op circuit de Leemkuil. Deze eerste KNMV-cross wordt beschreven in Motor nr.38 van 1969. Dirk van de Berg wilde het liefst alleen “zwarte” wedstrijden organiseren en trok zich terug uit het bestuur. Ook zijn er vele jaren diverse grasbaanwedstrijden georganiseerd, niet alleen in Ermelo, maar ook in Doornspijk, Kootwijkerbroek, Hulshorst enz. Ook waren er diverse grasbaan clubkampioenschappen. Heel bekend waren de grasbaanraces in Ermelo op Koninginnedag, de laatste jaren aan de Oude Nijkerkerweg. De laatste wedstrijd was zelfs meetellend voor het Europees Kampioenschap.In 1974 kwam ook een motortoerafdeling tot stand.
Eerste voorzitter hiervan was Cor Termaat. De toerafdeling hielp heel vaak de crossclub met het opbouwen van o.a. de grasbaanwedstrijd aan de Oude Nijkerkerweg. Ook werd er zelfs een sprint in Hulshorst en een trial georganiseerd, De reeds jaren lange traditie van de clubwedstrijden, is iets waarop Vol Gas terecht trots op kan zijn.